Fyra tips för effektiv återhämtning
Att ha en fungerande återhämtning är nyckeln till en effektiv stresshantering både på jobbet och privat. Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet har kartlagt fyra viktiga faktorer för återhämtning. Vår kollega Sören Hjälm berättar mer och ger sina kommentarer.
En viss nivå av stress är bra för oss. Den får oss att vara ”på tårna” och prestera. Det som är problematiskt är när stressen blir långvarig. Behovet av effektiv återhämtning blir då extra viktigt, för att få balans i livet och undvika utmattning.
Behöver du stöd eller coaching kring balansen mellan stress och återhämtning? Kontakta oss.
Stressforskningsinstitutet har listat fyra saker att tänka på när det gäller återhämtning kopplat till olika typer av aktiviteter:
1) Begränsa antalet pliktaktiviteter
En pliktaktivitet är något som vi sätter ett ”måste” framför, något som förknippas med ett krav. Det kan handla om hushållsarbete till exempel. Pliktaktiviteter ger ofta ingen återhämtning, utan ökar snarare det behovet. Försök därför att begränsa dessa måsten.
2) Underskatta inte värdet av ”egentid”
Låganspänningsaktiviteter – som ibland går under begreppet ”egentid” – är värdefulla för vår återhämtning. Det kan bestå av att t.ex. ligga på soffan och vila,
slötitta på en TV-serie eller bläddra i en tidning. Det är aktiviteter som vi inte alltid tar oss tid att prioritera, men som inte bör underskattas.
3) Sociala aktiviteter är viktiga – men ska väljas med omsorg
Sociala aktiviteter är viktiga för vår återhämtning på flera olika sätt. I samtal med andra människor kan vi ventilera problem och få stöd och förståelse när det gäller saker som vi går igenom. Vissa sociala aktiviteter kan dock ha en motsatt effekt på återhämtningen och det är när man träffar människor som är energitjuvar. Vi måste alltså välja våra sociala aktiviteter och relationer med omsorg och prioritera dem som ger energi.
4) Fysisk aktivitet medför positiva effekter på både kort och lång sikt
Den sista aktiviteten som är av centralt värde för återhämtning är fysisk aktivitet. Forskning visar att den gör oss starkare och får oss att stå emot stress på ett bättre sätt. När vi utför fysisk aktivitet blir vi också distraherade och släpper lättare de eventuella orostankar som vi brottas med. Effekten med minskad oro är inte bara något som inträffar i stunden när vi utövar aktiviteten, utan den kvarstår även på längre sikt. Slutligen ger fysisk aktivitet tillgång till endorfiner i hjärnan, som får oss att känna livsglädje, vilket bidrar starkt till vår återhämtning.
Sören Hjälm
Stressforskare och ledarskapskonsult